drożdżowe stokrotki

Bułeczki drożdżowe stokrotki + wersja na TM

Pyszne bułeczki drożdżowe ze słodką kruszonką – można je robić w wersji z nadzieniem lub bez. Nam najbardziej zasmakowały z nadzieniem ze śliwek. Wykorzystałam zarówno węgierki jak i duże okrągłe śliwki. Pyszne zaraz po upieczeniu i co najważniejsze również na drugi dzień.

Tym razem dzielę się sposobem na wyrobienie ciasta tradycyjnie i dla szczęśliwych posiadaczy TM.

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Rozgniatamy widelcem miękkie masło z pozostałymi składnikami do uzyskania kruchej konsystencji. wstawiamy na czas wyrabiania ciasta do lodówki.

Ciasto

  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g masła miękkiego
  • szczypta soli

Jeżeli korzystamy ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn. Podaną ilość drożdży kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem. zalewamy mlekiem podgrzanym do temperatury pokojowej – uważamy by nie było za gorące. Do tego dodajemy z przygotowanej mąki kilka łyżek i mieszamy dokładnie tak aby nie było grudek. Możemy zrobić to w mikserze używając tradycyjnego mieszadła. Po około 20 minutach dodajemy pozostałe składniki na na koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto już hakiem lub rękoma, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy jest nadal klejące dodajemy po trochu mąki tyle ile wchłonie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wersja na TM

Kruszonka

  • Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, masło, cukier i rozdrabniamy 10 sek / obr.6. Przesypujemy do innego naczynia i odstawiamy do lodówki.

Bułeczki

  • W naczyniu miksującym podgrzać 100 g mleka przez 3 min./37st/obr.1
  • Dodać pozostałe składniki (drożdże, cukier zwykły i wanilinowy, mąkę pszenną, jajko, masło i sól). Rozdrobnić 15 sek/3 minuty-interwał.

Sposób wykonania

Przygotowujemy okrągłą blaszkę o średnicy 24-28 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat, formujemy gruby wałek i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, a następnie układamy je wszystkie na tortownicy w formie kwiatka, jedną w środku a pozostałe dookoła. w wersji ze śliwkami – węgierki daję całe po wyjęciu pestek, jeżeli są kwaskowate można do środka owoców sypnąć trochę cukru trzcinowego. Gdy używam dużych okrągłych śliwek, moreli wykorzystuję na nadzienie polówki owoców. Tak ułożone bułeczki smarujemy masłem i połową kruszonki

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 50 st. i wkładamy blaszkę z bułkami na około 20-25 minut. W tej temperaturze powinny ładnie urosnąć i połączyć się ze sobą w kwiatek. Ten sposób powoduje, że ciasto rośnie stopniowo i bułki są bardziej puszyste.

Po tym czasie na chwilę wyciągamy blaszkę z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 180 st. Posypujemy na bułki resztę kruszonki i piezemy je kolejne 20 minut. Gdy używam owoce przedłużam czas o kolejne 5 minut Bułeczki muszą mieć złoto-brązowy kolor.

Dodaj komentarz