Chleb z gara na maślance
Bułki i chleby, Jedzenie

Chleb z gara na maślance (wersja na Thermomix)

Pyszny chleb z chrupiącą skórką o miękkim, puszystym środku. Bardzo łatwy do zrobienia, pięknie wyrasta w trakcie pieczenia i tak samo dobrze smakuje. Pieczemy go w garnku z pokrywką stąd nazwa, że chleb z gara. Jednak jesli nie jesteśmy posiadaczami garnka, który możemy w całości używać w piekarniku, wystarczy nam większe naczynie żaroodporne z pokrywą.

Kiedyś często jechałam do pracy okrężną drogą, by móc kupić w ulubionej piekarni duży pszenny chleb. Teraz mogę sama upiec prawie identyczny w smaku – mogę też na jego bazie tworzyć różne wersje. Dla osób, które niekoniecznie lubią drożdżowe pieczywo, zaznaczam, że smak drożdży nie jest mocno wyczuwalny a chleb, wiadomo, jak każdy taki wypiek – najlepszy krótko po upieczeniu. Ale na drugi dzień też dobrze smakuje. Przepis na ten chleb można znaleźć na różnych stronach i praktycznie niczym się nie różnią, poza mąką z jakiej jest robiony – ale to już zależy od indywidualnych upodobań.

Składniki:

  • 500 g maślanki
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 800 g mąka do ciast drożdżowych (lub 400 g mąki zwykłej i 400 g mąki żytniej)

Sposób wykonania w Thermomix:

  1. Maślankę, drożdże i miód wymieszać 3 min/37ºC/obr 1
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min/ interwał. Gdyby ciasto było jeszcze klejące można dosypać łyżkę mąki i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
  3. Odłożyć ciasto do osobnej miski lub zostawić w misie Thermomixa do wyrośnięcia na 30 min.
  4. Włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wraz z pokrywą. Jeżeli ktoś posiada garnek, który może w całości używać w piekarniku, piecze chleb w garnku.
  5. Po 30 min ciasto odgazować wbijając w nie pięść i jeszcze chwilę wyrabiać
  6. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym naczyniu żaroodpornym 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 10-15 min w zależności jaki stopień przyrumienienia chcemy uzyskać.
  7. Wykładamy do przestygnięcia na kratkę.
  8. Nam najbardziej smakował z masłem i miodem

You may also like...

Dodaj komentarz