Ciasto z jabłkami wersja na TM

Ciasto z jabłkami + wersja na TM

Puszyste babkowe ciasto z dużymi kawałkami jabłek, w sam raz na jeszcze zimowe wieczory. Robi się je bardzo szybko i z apetytem smakuje już od razu po wyjęciu z piekarnika. Jest bardzo podobne do poprzedniego ciasta – wiejskiego ciasta z jabłkami. Przepis tym razem z Przepisowni z moimi małymi modyfikacjami.

Składniki:

  • 15 g proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 4-5 jabłek, obrane, wydrążone, pokrojonych na połówki
  • 130 g miękkiego masła, w kawałkach
  • szczypta soli
  • ekstrakt z wanilii – 1/2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania na TM

  1. W związku z tym, że ciasto robi się naprawdę szybko, zaraz na początku rozgrzewamy piekarnik do 180’C.
  2. Okrągłą formę do ciasta o średnicy ok 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, boki możemy posmarować masłem i oprószyć mąką
  3. Do naczynia TM dajemy masło pokrojone na kawałki, cukier, proszek do pieczenia, sól, mąkę, ekstrakt z wanilii i całe jajka – mieszamy 25 sekund/obr.6
  4. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Ja do nacięć wykorzystałam wkład do urządzenia do krojenia jajek. sama ta kratka jest wyjmowana i idealnie dopasowała się do połówek jabłek. Można też ręcznie ponacinać jabłka ostrym nożem, tak by ich nie przeciąć do końca.
  5. Ciasto będzie dość gęste – najlepiej wyjąć je z misy do formy i rozprowadzić równomiernie na blaszce przy pomocy silikonowej łopatki.
  6. Na wierzch poukładać przygotowane wcześniej jabłka nacięciami do góry, lekko docisnąć i piec w 180’C przez ok. 40 minut lub do do suchego patyczka.
  7. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Ciasto można również zrobić mikserem, podobnie wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy na wysokich obrotach do ich połączenia. Pozostałe kroki tak jak w wersji na TM.

Dodaj komentarz