czekoladowe babeczki z malinami
Drobne wypieki, Jedzenie

Czekoladowe muffiny z malinami

Przepis na te babeczki pochodzi ze strony Kwestia Smaku, mają w sobie połączenie nutelli i malin.Udało mi się dostać nawet podobne osłonki do muffinek, które kupiłam jakiś czas temu przez internet, przy okazji realizacji innego nie kuchennego projektu. Akurat nasze ulubione kolory czerwony czarny i biały – pięknie się komponowały z babeczkami. Jak każde muffiny robi się je szybko, szybko się piecze i szybko znikają z talerza. Mocno czekoladowe i wilgotne przełamane orzeźwiającymi malinami, których im będzie więcej tym lepiej. A że teraz nadal trwa sezon na maliny – gorąco polecam. Użyjemy tylko część nutelli, więc wkrótce wrzucę przepisy na kolejne smakołyki z nutellą.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki nutelli
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru brązowego
  • 300 g malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Odłożyć 50 g czekolady i pokroić ją w kosteczkę. Resztę czekolady połamać na kosteczki, włożyć do rondelka, dodać masło, nutellę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Do czystej większej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać brązowy cukier i dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Dodać maliny (kilka zostawić na wierzch) i ponownie delikatnie przemieszać. Nałożyć ciasto do 12 papilotek umieszczonych w metalowej formie na muffiny, na wierzchu położyć pokrojoną odłożoną czekoladę i połówki odłożonych malin. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.

You may also like...

Dodaj komentarz