Czekoladowy budyń jaglany z malinami

Czekoladowy budyń jaglany z malinami +wersja na TM

Pyszny budyń czekoladowy na bazie kaszy jaglanej, to dobry deser nie tylko dla dzieci. Dodatek malin wprowadza nutę orzeźwienia do mocno czekoladowego smaku. Tym razem zamieniłam kaszę jaglaną na płatki jaglane i korzystałam częściowo z przepisu ze strony Kwestia Smaku. Mój budyń wyszedł trochę gęsty więc w proporcjach podałam trochę więcej mleka. Nie wiem, czy to wina tego, że zamiast kaszy dałam płatki, czy zależy to do tego jakiej firmy mamy kaszę?

Składniki

  • 200 g surowej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
  • 650 g mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 20 g kakao
  • 30-40 g cukru

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod strumieniem ciepłej wody. Przełożyć do rondelka, wlać mleko, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
  • Dodać kakao oraz cukier (opcjonalnie można dodać też kilka kosteczek czekolady). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się kakao.
  • Zmiksować w pojemniku blendera stojącego, aż budyń będzie gładki i jedwabisty (przez ok. 2 minuty).
  • Wykładamy do szklanych miseczek i dekorujemy malinami

Wersja na Thermomix:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę jaglaną, opłukać pod bieżącą wodą. Jeśli korzystamy z płatków jaglanych pomijamy punkt 1.
  2. Do naczynia miksującego wsypać opłukaną kaszę jaglaną/płatki jaglane, dodać mleko, gotować 13 min/95°C/obr. 1.
  3. Dodać cukier, kakao, zmiksować 1 min 30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Wykładamy do szklanych miseczek i dekorujemy malinami.
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz