Banoffee

Deser banoffee

Pyszny słodki deser z dodatkiem bananów, ciasteczek i kajmaków. Moc kalorii – ale że powoli nadchodzi wiosna, więcej będziemy się ruszać na świeżym powietrzu, będzie gdzie je spalić. Bo w końcu po to ćwiczę by takich słodkości od czasu do czasu sobie nie żałować.


Składniki:

  • 2 banany obrane ze skórki i pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 serek mascarpone
  • łyżka cukru pudru
  • śmietanka do kawy (opcjonalnie)
  • szklanka zaparzonej kawy (ja używałam rozpuszczalnej)

Sposób wykonania:

Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kajmak. Masa będzie dosyć gęsta, dlatego też rozrzedziłam ją śmietanką do kawy by lepiej mi się nakładało. Zaparzamy szklankę kawy w której będziemy moczyć biszkopty bezpośrednio przed układaniem w pucharkach.

Układanie:

  1. Biszkopty namoczone w kawie. Musimy to robić szybko, by nam się nie rozpadły
  2. Masa kajmakowa
  3. Plasterki bananów
  4. Biszkopty namoczone w kawie
  5. Masa kajmakowa
  6. Plasterki bananów
  7. Masa kajmakowa dla dekoracji, na to posypka z gorzkiej czekolady i biszkopt

Dodaj komentarz