Domowy makaron

Kiedyś bardzo często robiłam domowy makaron i ostatnio wyciągnęłam swoją maszynkę do robienia makaronu ze strychu, by nieco odświeżyć przepis. Mój podstawowy przepis, który kiedyś zapisałam, robiłam prawie co tydzień – szczególnie smakował domownikom z pysznym rosołem.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Z podanych składników zagniatamy ciasto, uważając jak dolewamy wodę, gdyż różne mąki mogą rożnie chłonąć. Moją ulubioną mąką nie tylko do makaronów jest Lubella. Dedykowane makarony, na których się jeszcze nie zawiodłam. Czy to ciasto na makaron, czy głównie do ciast drożdżowych.

Ciasto ma być elastyczne nie za suche. Ja przygotowałam z niego wałek, który pokroiłam w plastry i wałkowałam w maszynce do makaronu, zmieniając grubość na coraz mniejszą. Tak przygotowane ciasto dzieliłam na mniejsze płaty, ok 10×20 cm i przy pomocy przystawki do cięcia makarony kroiłam na tagliatelle.

Można też zrobić to ręcznie, rozwałkowane ciasto posypać z dwóch stron mąką, zwinąć w rulonik i ciąć na 0,5 cm paski, szybko je rozwijając by się nie skleiły. Gdy makaronu wyjdzie nam za dużo, oddzielamy to co potrzebujemy do gotowania, resztę suszymy rozłożone i wykorzystujemy w inny dzień, do kolejnego dania. Jak mamy gdzie przechować w pudełkach z pokrywką, możemy rozłożyć najlepiej na stole dać dobrze wyschnąć na wolnym powietrzu lekko podsypując mąką i dopiero potem chować do pudełek. Robiłam większe ilości na raz gdy robiłam to ręcznie. A odkąd miałam maszynkę, to wyrabiałam makaron na bieżąco.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz