Drożdżówki z budyniem i śliwkami
Desery, Jedzenie

Drożdżówki z budyniem i śliwkami (wersja na Thermomix)

Składniki:

  • 750 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 jajka
  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • olej do natłuszczenia miski
  • 60 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru
  • 400 – 420 g śliwek węgierek bez pestek (ok. 18 sztuk), przekrojonych na pół
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego wlać 250 g mleka, dodać masło, drożdże i 10 g cukru, podgrzewać 4 min/37°C/obr. 1.

2. Dodać 40 g cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, mąkę i sól, wyrobić3 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć naczynie miksujące. 3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g mleka, dodać pozostałe 60 g cukru i budyń, gotować 7 min/100°C/obr. 3. Zdjąć motylek. Budyń waniliowy przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 20 min.

4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej śliwki, cukier trzcinowy i cynamon, wymieszać kopystką, odstawić. 

5. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 części (ok. 75 g każda). Z każdej części uformować kulę, następnie lekko spłaszczyć ją dłońmi (Ø 8 cm, grubość ok. 2 cm) i kłaść na przygotowanych wcześniej blachach, zachowując 5-6 cm odstępy. Za pomocą dna szklanki zrobić pośrodku każdej drożdżówki wgłębienie. Na środku każdej drożdżówki nałożyć po 2 łyżki przygotowanego wcześniej budyniu waniliowego i po 3 połówki śliwek (rozciętą stroną do góry). Drożdżówki odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.

7. Rozgrzać piekarnik do 190°C. W małej miseczce roztrzepać pozostałe jajko i za pomocą pędzelka posmarować nim brzegi drożdżówek. 1/4 

8. Piec 15-18 min (190°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, najpierw jedną blachę, następnie drugą. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia. Można z wierzchu posmarować lukrem na bazie soku cytrynowego

You may also like...

Dodaj komentarz