Funnel cakes – lane ciasteczka

Ciasta te są bardzo popularne w Ameryce – pomysł na ich zrobienie przyszedł do mnie spontanicznie w trakcie czytania książki Eweliny Gac „Opowieści z końca świata”, o której już wcześniej pisałam. Takie właśnie smażyła Ewelina, gdy pracowała w wesołym miasteczku położonym na wybrzeżu.

Ciastka robi się bardzo szybko, są podobne do naszych chrustów, stąd często nazywane lanym chrustem. Szybko przeszukałam Internet i znalazłam łatwy i szybki przepis. Od razu polecam zrobić z połowy porcji, bo wychodzi ich sporo. Ja swoje na drugi dzień podgrzałam na suchej patelni i też były całkiem dobre.

  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub wódki (jeszcze niedawno miałam swój ekstrakt waniliowy robiony właśnie na bazie wódki, niestety się skończył wlałam więc Soplicę – orzech laskowy – smak nie wyczuwalny bo alkohol wyparował – sprawia, że tłuszcz się tak nie wchłania)

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę konsystencją podobną do masy na pancakes. Ciasto powinno powstać gładkie, bez grudek. Na mniejszej głębokiej patelni rozgrzewamy olej – około 3 cm oleju do temp. 175’C. Ciasto przekładamy do butelki z dziurką. Ja wykorzystałam mój przyrząd do wyciskania kremu z dłuższą końcówką o średnicy ok 0,5 cm. Wyciskamy na gorący olej spiralnie od zewnątrz do środka tworząc dodatkowo esy-floresy. Smażymy z dwóch stron do uzykania złoto brązowego koloru.

Po wyjęciu odkładamy do odcieknięcia na papierowy ręcznik kuchenny. Podajemy oprószone cukrem pudrem (lub cukrem z cynamonem, czekoladą, z bitą śmietaną i owocami). Ja posypałam jeszcze malinami już bez bitej śmietany by było bardziej lekkie w jedzeniu.

Print Friendly, PDF & Email

1 Comment

  1. […] >>>To właśnie tutaj<<< znajdziecie przepis na amerykańskie ciastka – jedliśmy je posypane cukirem pudrem i malinami, prosto z własnego ogródka. […]

Leave a Reply