Klasyczne tiramisu

Często przy robieniu tiramisu z koleżankami miałyśmy problem z lejącą masą. Tym razem deser przyrządzała moja nastoletnia córka, i wyszedł idealny. Tylko z jedną zmianą, w deserze nie było alkoholu, więc przy porcji dla dorosłych alkohol osobno w kieliszeczku. Córka sama znalazła przepis na klasyczne Tiramisu i w czasie kiedy mama pracowała nad swoimi pamiętnikami, szybko zrobiła. Jedyny minus tego deseru, to trzeba zrobić trochę szybciej bo musi swoje odczekać w lodówce. Ale warto czekać.

Składniki:

  • ok. 250g biszkoptów podłużnych
  • 500g serka mascarpone
  • 3- 5 świeżych jaj (dałyśmy 4)
  • 50g cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
  • 250 ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Przygotowujemy kawę espresso i przelewamy ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy likier Amaretto (przy wersji bezalkoholowej pomijamy ten krok). Oddzielamy żółtko od białek, wcześniej przelewamy jajka wrzątkiem. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i delikatnie mieszamy kogel-mogel z serkiem mascarpone. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone. Ja zawsze daję najpierw łyżkę mascarpone do białek, delikatnie mieszam i dopiero całość dodaję do serka. Podobno wtedy piana będzie dalej sztywna i delikatniej się ją wymiesza.

Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie trzeba mniej więcej dopasować wielkością do połowy biszkoptów. U nas wyszły dwie formy różnej wielkości. Na biszkopty wykładamy połowę masy, wyrównujemy, kładziemy kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykrywamy resztą masy. Całość wstawiamy na co najmniej 5 godz. do lodówki. Przed podaniem lub zanim damy do lodówki oprószamy kakao.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply