krem kataloński z malinami

Krem kataloński z malinami – wersja na TM

Crema catalana – tradycyjny deser kataloński, podobny do francuskiego
crème brûlée, z tą różnicą, że przygotowywany jest nie na bazie śmietanki a mleka. W Katalonii przyrządza się go najczęściej w dzień świętego Józefa – 19 marca. Jeśli jednak macie w nadmiarze żółtka, nie czekajcie – warto spróbować coś nowego już teraz.

Składniki:

  • 500 g mleka tłustego
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru (100 g do kremu i 50 g na wierzch)
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szczypta cynamonu

Wykonanie:

  1. Do misy naczynia miksującego na ostrza nakładamy motylek
  2. Wlewamy mleko, dodajemy żółtka, 100 g cukru, mąkę kukurydzianą, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszamy 15 s/obr. 3.5
  3. Dodajemy skórkę cytrynową, cynamon gotujemy 11 min./90’C/obr. 2
  4. Dalej mieszamy 2 min./obr. 2
  5. Jeżeli na wierzchu pojawiła się pianka, ponownie mieszamy 2min./90’C/obr. 2
  6. Napełniamy kremem naczynia ceramiczne odstawiamy na 20 minut. Posypujemy pozostałym cukrem i jeżeli posiadamy specjalną opalarkę – karmelizujemy nią cukier. Możemy też na chwilę wstawić do piekarnika – funkcja grilla. Czas w zależności od mocy grilla. 
  7. Dekorujemy malinami. 
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz