kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą + wersja na TM

Trochę jesiennie za oknem się robi, wtedy przychodzi apetyt na ciasto z jesiennymi owocami. Na rynku kupiliśmy śliwki, robimy więc kruche ciasto ze śliwkami.

Kwaskowe śliwki przełamane słodyczą bezy, najlepsze dopiero co wyjęte z piekarnika i podane ze szklanką gorącego cappuccino. Przepis zaczerpnięty ze strony KwestiaSmaku i przerobiony przeze mnie na wersję na TM

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ja dałam szklankę mąki pszennej i szklankę krupczatki)
  • 60 g (6 łyżek) cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła/margaryny
  • 4 żółtka
  • + śliwki węgierki umyte i odpestkowane ok 300-400 g

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ciasto – sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. Zagniatamy szybko ciasto kruche (najlepiej na stolnicy siekając składniki lub mikserem), na koniec dodajemy żółtka. Gdy ciasto jest trochę klejące nic nie szkodzi. Przy wykładaniu na blaszkę można ręce posypać mąką krupczatką i damy radę. Na czas przygotowywania bezy i śliwek, ciasto przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. prostokątną formę o wymiarach 21 cm x 28 cm lub tortownicę o średnicy ok 27 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wersja na TM:

  • Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier puder dodać mąkę, proszek do pieczenia, masło, żółtka, cukier waniliowy, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5. Przekładamy ciasto do miski i dajemy do lodówki.

Beza – sposób wykonania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodajemy w odstępach po łyżce cukier. Całość ubijamy jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty aż cały cukier się rozpuści i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy

Wersja na TM:

  • Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 2 min/obr. 3.5.
  • Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać odważony cukier, ubijać 5 min/obr. 3.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać 20 s/obr. 3. Zdjąć motylek.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C. W czasie gdy się nagrzewa wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i na to wyjmujemy ok 2/3 ciasta. Ja już nie męczę się z wałkowaniem ciasta tylko rwę na kawałki i wyklejam na blaszce od czasu do czasu posypuję mąką krupczatką ręce, gdy ciasto się za bardzo klei. Dziurkujemy widelcem ciasto i wykładamy na nie połówki śliwek skórką do dołu. Następnie wykładamy cała bezę i posypujemy kawałkami pozostałego ciasta. Można dodać do niego trochę krupczatki by było bardziej kruche.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply