Masło daktylowe

Przepis na masło daktylowe znaleziony w Internecie, można wykorzystać do deserów, wypieków, jako smarowidło na kanapki. My już zjedliśmy z bułkami na słodkie śniadanie. Fajnie będą się komponować z kwaskowatymi dodatkami przy smarowaniu, można wkroić np. drobno pokrojoną suszoną żurawinę

Składniki (słoiczek około 250 ml):

  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 100 g masła
  • 75-100 ml śmietany kremówki

Daktyle siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, po rozpuszczeniu wlewamy kremówkę, wrzucamy daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i tak długo gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie (około 10-15 min).

Miksujemy na gładką masę, przelewamy do słoiczka i odstawiamy do przestudzenia.

Po włożeniu do lodówki masa stwardnieje, ale nadal będzie się dobrze rozsmarowywać.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply