Przepis na masło daktylowe znaleziony w Internecie, można wykorzystać do deserów, wypieków, jako smarowidło na kanapki. My już zjedliśmy z bułkami na słodkie śniadanie. Fajnie będą się komponować z kwaskowatymi dodatkami przy smarowaniu, można wkroić np. drobno pokrojoną suszoną żurawinę
Składniki (słoiczek około 250 ml):
- 100 g suszonych daktyli bez pestek
- 100 g masła
- 75-100 ml śmietany kremówki
Daktyle siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, po rozpuszczeniu wlewamy kremówkę, wrzucamy daktyle (można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) i tak długo gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie (około 10-15 min).
Miksujemy na gładką masę, przelewamy do słoiczka i odstawiamy do przestudzenia.
Po włożeniu do lodówki masa stwardnieje, ale nadal będzie się dobrze rozsmarowywać.