Jedzenie

Muffinki z serem feta i papryką

Muffinki na ostro. Idealne danie na pikniki, spotkania przy grilu, czy też na ciepłą kolację. Robi się szybko i łatwo, fajnie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Przepis wiele lat temu znaleziony na stronie mojewypieki lekko zmodyfikowany przeze mnie właśnie teraz. Polecam dla tych co szukają przepisu na szybkie dania w ciekawej formie. Z podanej porcji wychodzi 12 muffinek

Składniki:

  • 1/3 papryki zielonej, żółtej i czerwonej
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g sera feta lub inny ser sałatkowy (używałam ser z Lidla – zdecydowanie lepiej się kroi i nie kruszy)
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawy: sól (około ½ łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa wg upodobań
  • tarty ser żółty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Paprykę obieramy ze skórki- można użyć dwóch sposobów. Albo wrzucamy paprykę do wrzątku i gotujemy kilka minut. Po ostudzeniu w zimnej wodzie obieramy ze skórki. Albo też paprykę smarujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 30 – 40 minut. Upieczoną wkładamy do posolonej wody, czekamy chwilę i obieramy ze skórki. Paprykę i ser feta kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia. Odsączamy z zalewy kukurydzę.

Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy do naczynia, mieszamy z proszkiem i przyprawami. W drugim naczyniu wymieszać mokre: roztrzepane jajka, mleko i ostudzone masło.

Połączyć składniki mokre z suchymi dodając pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta i kukurydzę. Wymieszać szybko (mogą pozostać grudki). Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do mniej więcej 3/4 wysokości. Na koniec posypujemy tartym serem żółtym. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200ºC. Ja omyłkowo dałam 180ºC na 40 minut i też wyszły dobre.

Super smakują na ciepło, jak i później już na zimno. Jako samodzielne danie lub jako dodatek do kolorowej sałatki. Ja podałam z sałatką z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem, fetą, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką, doprawioną i polaną olejem szczypiorkowym.

Smacznego 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply