Mus czekoladowo - chałwowy z pomarańczą

Mus czekoladowo – chałwowy z pomarańczą (wersja na Thermomix)

Słodki czekoladowy mus, przełamany nutą pomarańczy bardzo dobry jako wykwintny deser. Jest bardzo mocno czekoladowy, jak ktoś woli bardziej wyczuwalny smak chałwy, musi jej dodać więcej niż w przepisie. Pomarańcza sprawia, że mus nabiera lekkości i orzeźwienia. Przepis pochodzi ze strony chillibite.pl

Składniki:

  • 200 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g chałwy, waniliowej lub czekoladowej, pokrojonej na kawałki (można dać więcej by smak chałwy był bardziej wyczuwalny)
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej 
  • 15 g miodu (np. rzepakowego) 
  • 400-450 g miąższu pomarańczy, pokrojonego na kawałki (filetowanie pomarańczy to technika krojenia, która pozwala uzyskać soczyste cząstki pomarańczy, bez białych, gorzkawych błonek i skórki)

Przygotowanie:

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę i chałwę, rozdrobnić 4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2. Dodać 100 g śmietany i miód, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1. Przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g śmietany, ubijać do uzyskania odpowiedniej konsystencji obr. 3. Zdjąć motylek.

4. Do miski z masą czekoladowo-chałwową przełożyć ⅓ ubitej śmietany, delikatnie wymieszać kopystką, następnie dodać pozostałe ⅔ ubitej śmietany i ponownie wymieszać delikatnie kopystką. Mus przełożyć do miseczek lub kieliszków (patrz wskazówka), odstawić do lodówki na min. 3 godz.

5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej miąższ pomarańczy, odstawić. Schłodzony mus udekorować kawałkami pomarańczy bezpośrednio przed podaniem (patrz wskazówka).

6. Mus czekoladowo-chałwowy z pomarańczą podawać jako deser.

Miseczki lub kieliszki można ozdobić cukrem. W tym celu należy brzegi zanurzyć w soku z pomarańczy pozostałym z filetowania lub wodzie, następnie w brązowym cukrze.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz