Odrywany chlebek ziołowy


Wielokrotny hit w naszym domu – odrywany chlebek ziołowy, szczególnie pyszny dodatek do grilla. A że robi się coraz to ładniejsza, to polecam. Ja robiłam wersję w Thermomix ale tradycyjna wersja jest równie łatwa, znaleziona między innymi na stronie Kuchenny bałagan.

Chlebek jemy najlepiej na ciepło sam lub jako dodatek do pieczonego kurczaka czy różnych sałatek. Jest pyszny, miękki w środku i chrupiący z zewnątrz, a do tego wyraźnie czosnkowo-ziołowy. Świetnie sprawdza się jako dodatek do grilla czy imprezowa przekąska.

Jeżeli nie macie drożdży, to możecie skorzystać z przepisu na pyszne proziaki – bułki na sodzie, które pasują do słodkich jak i ostrych dodatków.

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g letniej wody
  • 40 g oleju
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 120 g masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i olej, dodajemy cukier i sól i wlewamy rozczyn drożdżowy. Przez 7-10 minut wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Przekładamy ciasto do ceramicznej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do podwojenia objętości.


W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Czosnek, natkę i cebulę miksujemy lub drobno siekamy, mieszamy z masłem, solą i ziołami prowansalskimi. Można lekko podgrzać masło, będzie łatwiej wymieszać z ziołami i rozprowadzić na cieście.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy je na spory prostokąt o wymiarach około 30×40 cm, nawet może być więcej i równomiernie smarujemy go ziołowym masłem. Następnie tniemy ciasto na paski o szerokości około 5 cm i składamy w harmonijkę i luźno układamy w długiej keksówce lub przy większej ilości pasków w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 15-20 minut do wyrastania.
Chlebek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35-40 minut na opcji góra-dół. Podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz