Proziaki
Bułki i chleby, Jedzenie

Proziaki + wersja na TM

Mączne placki, czy bułeczki wyrabiane z mąki z dodatkiem sody oczyszczonej – potrawa wywodząca się z Podkarpacia.

Robi się je ekspresowo, ciasto doskonale się formuje, więc dla urozmaicenia, można wykrawać z nich różne kształty. Smaży się je na suchej patelni, można mrozić – po rozmrożeniu są tak samo pyszne – odgrzane na suchej patelni lub grillu. Nam bardzo zasmakowały, podajemy je głównie z sosem czosnkowym jako dodatek do świeżych pomidorów z mozzarellą, świeżego ogórka i do potraw z grilla.

Składniki:

  • ok. 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml kefiru (maślanka)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

W misce łączymy ze sobą jaja i kefir (maślankę), dodajemy sól i cukier i część mąki. Za pomocą widelca lub łyżki łączymy ze sobą składniki. Ciasto będzie lejące – dodajemy sodę i część mąki i nadal wyrabiamy. Pozostała mąkę przesypujemy na stolnicę i przekładamy luźne ciasto. Delikatnie wyrabiamy dalej, ale niezbyt długo. Ciasto powinno być miękkie, nie klejące.

Sposób wykonania w TM:

Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać kefir, sodę, cukier i sól, wyrobić 2 min/interwał.

Formowanie placków:

Rozwałkowujemy ciasto podsypując lekko mąką na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawamy krążki. Możemy śmiało wykrawać inne kształty, ciasto bardzo dobrze trzyma kształt. Można przykryć ściereczką by podrosły, można też od razu smażyć, na patelni i tak sporo wyrosną.

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej podrośnięte krążki ciasta, pieczemy przez ok. 4-5 minut z każdej strony.

You may also like...

Dodaj komentarz