kruche drożdżowe rogaliki z jabłkami

Rogaliki krucho-drożdżowe z jabłkami + wersja na TM

Chrupiące, kruche rogaliki z doskonałym nadzieniem z jabłek z dodatkiem cynamonu to doskonały deser na nadchodzącą jesień. Przepis znaleziony na stronie Kuchnia Lidla, pomysł na wypieki wg Pawła Małeckiego. Poniżej są dwie wersje na wykonanie rogalików – tradycyjna i przy wykorzystaniu Thermomixa

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Masa z jabłek

  • 1/2 kg jabłek
  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

W misce lub na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy zagłębienie. Wlewamy do niego ciepłe mleko (nie może być za gorące, by nie „zabić” drożdży) wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odkładamy do smarowania rogalików) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Miód podgrzewamy na patelni do uzyskania karmelowego koloru, dodajemy masło oraz jabłka. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, mieszamy. Przekładamy do miseczki i studzimy.

Wersja na Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1.
  2. Dodać mleko i drożdże, wymieszać 1 min/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, cukier, żółtka, 1 białko i sól, wyrobić 2 min/interwał.
  4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, uformować kulę, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Jabłka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać miód, masło i cynamon, dusić 10 min/120°C//obr. 0.5. Powstałe nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.

Wykonanie:

Blat posypujemy odrobiną mąki i wykładamy wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm, z którego wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy karmelizowane jabłka. Zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Dociskamy rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu, i wyginamy w kształt półksiężyca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odpowiedni odstęp. Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, a rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystudzenia.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz