Rogaliki na maślance

Szybkie rogaliki, lekko wytrawne w smaku, więc całą słodkość zawdzięczają nadzieniu. Robi się je szybciutko i tak samo znikają z talerza. Wzorowałam się na kiedyś zapisanym przepisie z internetu ale z braku składników, musiałam m.in zamienić jogurt na maślankę, co w sumie dało zadawalający efekt.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (ja używam – Lubelli do wypieków drożdżowych)
  • 200 ml maślanki
  • ok. 30 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, cukier, sól oraz jogurt i pokruszone drożdże. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w kawałki masło i wyrabiamy (ok. 5 min). Najlepiej użyć do tego końcówki w mikserze do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na 3 kawałki. Na posypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy kawałek ciasta na kształt koła i dzielimy na osiem trójkątów. Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę gęstej marmolady i zawijamy począwszy od zewnętrznej krawędzi rogaliki. Końcówkę lekko rozciągamy i przyklejamy, tak aby w trakcie pieczenia nasz rogalik się nie rozwalił. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem.

W sumie rogaliki powinno się dać od razu do nagrzanego piekarnika, ale musiałam zaczekać aż mi się zwolni piekarnik, więc w tym czasie lekko mogły sobie podrosnąć. Wyszła mi więcej niż jedna blaszka, więc wsadziłam je do piekarnika nagrzanego do 180’C na termoobiegu i piekłam około 10-15 minut, sprawdzając w międzyczasie stopień przyrumienienia.

Po przestygnięciu, pamiętając, że są bardziej wytrawne w smaku, posypujemy obficie cukrem pudrem. Zaraz po upieczeniu rogaliki są puszyste i miękkie, później robią się lekko kruche.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz