Rurki z kremem
Drobne wypieki, Jedzenie

Rurki z kremem

Raz na jakiś czas, gdy chcę zrobić coś wykwintnego, szczególnie na imprezy z dużą ilością dzieci, korzystam z przepisu na rurki z kremem. Delikatne w smaku, z nadzieniem z bitej śmietany znikają zazwyczaj w mgnieniu oka.  
Delikatne i neutralne w smaku, więc można korzystać z  nadzienia, na słodko, czy na ostro. Jeżeli robimy z bitą śmietaną przed pieczeniem maczamy w cukrze, na ostro – pomijamy ten krok.Korzystam za każdym razem z tego samego przepisu z mojewypieki.com.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier do dekoracji

Nadzienie:

  • 500 ml bitej śmietany
  • cukier puder do smaku

Sposób wykonania:

Na blat lub do miski wyłożyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Następnie zawijamy je w folię i dobrze schładzamy w lodówce. Po wyjęciu podsypując mąką by się nie kleiło – rozwałkowujemy dosyć cienko, na grubość ok 1 mm. kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 cm.

Do formowania będziemy potrzebować metalowych rurek specjalnie do robienia rurek – można je na pewno kupić na allegro. Ja mam dwie wielkości, najlepiej zaopatrzyć się w większą ilość, gdyż w czasie kiedy jedna partia się piecze, nawijamy już spokojnie kolejne. Rurki można wcześniej posmarować masłem, ale ciasto jest na tyle tłuste, że po upieczeniu lekko schodzi z foremki. Na każdą rurkę nawijamy paski, zaczynając od części węższej do szerszej, tak aby lekko na siebie nachodziły. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze, wysypanym na dużym płaskim talerzu i układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Po wystudzeniu, napełniamy kremem. Najlżejsza jest bita śmietana – można jednak użyć do tego dowolnego, w miarę lekkiego ulubionego kremu.Rurki są neutralne w smaku, jedyna słodycz, to cukier, który dawaliśmy do dekoracji. Dlatego masa może być o dowolnym smaku.

You may also like...

Dodaj komentarz