Rustykalna tarta z jabłkami

Tarta krucho-drożdżowa z jabłkami + wersja na TM

Delikatne krucho-drożdżowe ciasto, pełne soczystych jabłek pachnących cynamonem – znak, że już mamy jesień. A jesienią na chłodne, coraz krótsze dni – najlepsze ciepłe ciasto, kubek gorącego kakao i dobra książka. Opatulona kocykiem, gdy za oknem pada deszcz….

Wcześniej rustykalną tartę z jabłkami robiłam z kruchego ciasta, tym razem chciałam spróbować przepisu na kruche ciasto drożdżowe, które tak nam zasmakowała gdy piekłam rogaliki z jabłkami. Z takiej samej porcji wyjdzie nam duża tarta: ale uprzedzam nasza rozeszła się w jeden dzień.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka roztopionego masła

Nadzienie:

  • 4 duże jabłka obrane i pokrojone w plastry
  • cynamon
  • cukier brązowy
  • sok z cytryny
  • migdały w płatkach

W misce lub na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy zagłębienie. Wlewamy do niego ciepłe mleko (nie może być za gorące, by nie „zabić” drożdży) wymieszane z drożdżami utartymi z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, żółtko (białko odkładamy do smarowania rogalików) i mieszamy. Dolewamy rozpuszczone masło. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto przekładamy do mniejszej miseczki, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Wersja na Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min/60°C/obr. 1.
  2. Dodać mleko i drożdże, wymieszać 1 min/obr. 1.
  3. Dodać mąkę, cukier, żółtka, 1 białko i sól, wyrobić 2 min/interwał.
  4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, uformować kulę, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Jabłka zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać miód, masło i cynamon, dusić 10 min/120°C//obr. 0.5. Powstałe nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.

Wykonanie:

Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na obsypanym lekko mąką blacie. Ma mieć wielkość dużego koła wystającego poza blaszkę, gdyż brzegi i tak będą zawinięte na masę z jabłek. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem i cynamonem. Ilość cukru i cynamonu dobieramy indywidualnie w zależności od upodobań. 

Wszystkie jabłka wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto zostawiając wolny 3-4 cm brzeg ciasta, który następnie wywijamy do góry przykrywając częściowo masę z jabłek. Odsłoniętą część jabłek smarujemy masłem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami. 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, pieczemy ciasto około 25 minut aż do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi dzień (został jeden kawałeczek) smakuje również dobrze.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz