Jedzenie, Sałatki

Sałatka z awokado i mozzarelli z orzeźwiającym pomarańczowo-kawowym dressingiem

Zainspirowana przepisem ze strony Kuchnia Lidla, moja wersja sałatki, która zaskakuje smakami i połączeniami składników. Robi się ją szybko i smakuje naprawdę pysznie, zrobiłam ją z dodatkiem proziaków – przepis na nie znajdziesz >>tutaj<<

Składniki

  • 25 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka ziaren sezamu
  • 1 pomarańcza – obrana,w cząstkach bez skórek
  • 1-2 pomarańcze – wyciśnięty sok
  • 1 opakowanie miksu sałat lub samej rukoli (wg upodobań)
  • 2 awokado
  • 2-3 łyżki mocnej kawy
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • mozzarella – małe kulki lub 2 duże
  • sól do smaku

Sposób wykonania

Dressing – w osobnym naczyniu mieszamy ostudzoną kawę, olej, 4 łyżki soku pomarańczowego, mód i ocet, doprawiamy solą i ewentualnie większą ilością miodu. Polewamy nim sałatę, rozłożoną na spodzie dużego głębszego półmiska.

Sałatka – awokado obieramy ze skórki usuwamy pestkę i kroimy na grubszą kostkę. Mieszamy z 3 łyżkami soku pomarańczowego i wykładamy razem z cząstkami pomarańczy na sałatę. W międzyczasie prażymy sezam na suchej patelni, po przestygnięciu mieszamy z rozdrobnionymi orzechami i obtaczamy w tym kulki mozzarelli. w zależności jak dużą mamy, przygotowujemy ok 2-3 cm kawałki. Wykładamy je na nasza sałatkę i serwujemy np, z bułeczkami z przepisu na proziaki.

You may also like...

Dodaj komentarz