Gdy mamy ochotę na coś bardziej wykwintnego, a lubimy jabłka i wypieki z jabłkami polecam przepis na szarlotkę królewską. Nadal pełna jabłek, jednak na delikatnym biszkopcie, gdzie taką kropką nad i jest bita śmietana z polewą czekoladową i migdałami
Przepis jest u mnie składową z kilku ulubionych przepisów i tak samo każdy z Was może tu wykorzystać swoje ulubione receptury. Baza szarlotki – biszkopt, wg przepisu od arabeskawaniliowa, z którego bardzo często korzystam w trakcie pieczenia tortów i ciast.
Biszkopt
- 5 jajek
- 110 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 65 g mąki pszennej
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki prostokątnej i piec w temp. 175 st.C. przez około 30 minut.
Masa z jabłek
- 1 kg jabłek obranych
- cukier do smaku
- 1/3 szklanki wody
- 1 galaretka cytrynowa
Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. następnie dusimy do miękkości z dodatkiem małej ilości wody i cukru. gdy już większość jabłek będzie miękka dodajemy galaretkę i taką gorącą masę wykładamy na nasz biszkopt. Jak mam jedną warstwę gotowego biszkoptu wywracam go do góry nogami i na to dopiero daję masę. Taki biszkopt potem ładnie wygląda w przekroju.
Bita śmietana
Ubijamy 250 ml śmietany 30% na sztywno, z dodatkiem małej ilości cukru pudru. Taką śmietanę wykładamy na ostygnięte jabłka i dekorujemy według uznania
Polewa czekoladowa
Moja ulubiona polewa, z której bardzo często korzystam. Znaleziona wiele lat temu na forum cincin, bardzo łatwa do zrobienia, po zastygnięciu lśniąca i łatwa do krojenia.
- 2 łyżki stołowe margaryny lub masła
- 2 łyżki stołowe śmietany kwaśnej od 12% wzwyż
- 4 łyżki stołowe cukru (może być również brązowy)
- 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao
W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Gorącą polewą dekorujmy ciasto i posypujemy całość uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Polewę można trzymać w lodówce, wykorzystać do deserów, ciast wcześniej podgrzewając na małym gazie.