szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Gdy mamy ochotę na coś bardziej wykwintnego, a lubimy jabłka i wypieki z jabłkami polecam przepis na szarlotkę królewską. Nadal pełna jabłek, jednak na delikatnym biszkopcie, gdzie taką kropką nad i jest bita śmietana z polewą czekoladową i migdałami

Przepis jest u mnie składową z kilku ulubionych przepisów i tak samo każdy z Was może tu wykorzystać swoje ulubione receptury. Baza szarlotki – biszkopt, wg przepisu od arabeskawaniliowa, z którego bardzo często korzystam w trakcie pieczenia tortów i ciast.

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 110 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 65 g mąki pszennej
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny

W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać. W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści. Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową , a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki prostokątnej i piec w temp. 175 st.C. przez około 30 minut. 

Masa z jabłek

  • 1 kg jabłek obranych
  • cukier do smaku
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. następnie dusimy do miękkości z dodatkiem małej ilości wody i cukru. gdy już większość jabłek będzie miękka dodajemy galaretkę i taką gorącą masę wykładamy na nasz biszkopt. Jak mam jedną warstwę gotowego biszkoptu wywracam go do góry nogami i na to dopiero daję masę. Taki biszkopt potem ładnie wygląda w przekroju.

Bita śmietana

Ubijamy 250 ml śmietany 30%  na sztywno, z dodatkiem małej ilości cukru pudru. Taką śmietanę wykładamy na ostygnięte jabłka i dekorujemy według uznania

Polewa czekoladowa

Moja ulubiona polewa, z której bardzo często korzystam. Znaleziona wiele lat temu na forum cincin, bardzo łatwa do zrobienia, po zastygnięciu lśniąca i łatwa do krojenia.

  • 2 łyżki stołowe margaryny lub masła
  • 2 łyżki stołowe śmietany kwaśnej od 12% wzwyż
  • 4 łyżki stołowe cukru (może być również brązowy)
  • 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao

W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników.  Gorącą polewą dekorujmy ciasto i posypujemy całość uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Polewę można trzymać w lodówce, wykorzystać do deserów, ciast wcześniej podgrzewając na małym gazie.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply