Szybkie ciasto czekoladowe

Puszyste, mocno czekoladowe, polane polewą czekoladową, najlepiej smakuje z owocami i listkiem mięty do smaku, które przełamią mocny smak ciasta. Przepis przesłała mi koleżanka, znaleziony na Kanale YouTube Zapytaj Anię, a moja córka zaraz zrobiła. Ja tylko odpowiadałam za zdjęcia.

Składniki:
  • 190 g mąki
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki kopiaste kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wanilii
Wykonanie:

Ciasto wyrabiamy podobnie jak na muffiny. Mieszamy w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, a potem łączymy już razem w jednolitą masę, mieszając zwykła łyżką. Można to również zrobić mikserem na niższych obrotach.

Nagrzewamy piekarnik do 180’C, Przygotowujemy blaszkę, raczej taką mniejszą do 20 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

Uwielbiam polewę czekoladową, robię ją zawsze z tego samego przepisu, nie zastyga na twardo, jest połyskująca, a w zależności od tego ile damy cukru można dowolnie regulować jej słodycz.

Polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

W rondelku rozpuścić tłuszcz, zestawić z ognia. Powolutku dolewać śmietanę, i szybko mieszać. Dodać cukier i kakao, ponownie wstawić na palnik, mieszać szybko do połączenia się składników. Gorącą polewą dekorujmy ciasto.

Można posypać mniejszymi owocami, tj. maliny, borówki, można też przed nałożeniem polewy posmarować ciasto domową konfiturą.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply