Tagliatelle z krewetkami i czerwonym pesto

Trochę egzotyki na talerzu – dla miłośników owoców morza i makaronów. Zaninspirował mnie przepis z tej strony: Tagliatelle z krewetkami i czerwonym pesto. Trochę zmodyfikowany pod kątem produktów jakie miałam. Robiłam krewetki po raz pierwszy i twierdzę, że wyszły mi całkiem dobre. Wiadomo, że nie będą tak apetyczne jak krewetki świeże – serwowane w rejonie, gdzie są na bieżąco poławiane. Ja musiałam się posiłkować takimi ze sklepu… Ale za to dodatkiem jest makaron, taki prawdziwie domowy, który dzięki maszynce do robienia makaronu, zrobiłam w ciągu 20 minut.

Makaron:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • ok. 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Mój podstawowy przepis na makaron, kiedyś zapisany i po kilku latach odświeżony. Z podanych składników zagniatamy ciasto, uważając jak dolewamy wodę, gdyż różne mąki mogą rożnie chłonąć. Moją ulubioną mąką nie tylko do makaronów jest Lubella. Dedykowane makarony, na których się jeszcze nie zawiodłam. Ciasto ma być elastyczne nie za suche.

Ja przygotowałam z niego wałek, który pokroiłam w plastry i wałkowałam w maszynce do makaronu, zmieniając grubość na coraz mniejszą. Tak przygotowane ciasto dzieliłam na mniejsze płaty, ok 10×20 cm i przy pomocy przystawki do cięcia makarony kroiłam na tagliatelle.

Można też zrobić to ręcznie, rozwałkowane ciasto posypać z dwóch stron mąką, zwinąć w rulonik i ciąć na 0,5 cm paski, szybko je rozwijając by się nie skleiły.

Gdy makaronu wyjdzie nam za dużo, oddzielamy to co potrzebujemy do gotowania, resztę suszymy rozłożone i wykorzystujemy w inny dzień, do kolejnego dania.

Pesto:

  • 150 g pomidorów suszonych wraz z zalewą
  • 30 g migdałów w płatkach uprażonych na patelni
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka i ostra do smaku
  • sól do smaku
  • oliwa – jeżeli pesto będzie za suche ok. 1-2 łyżki

Krewetki:

Jeśli wykorzystujemy mrożone krewetki, to wkładamy je do miski, zalewany zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny i rozmrażamy. Nieoczyszczone sztuki nacinamy lekko nożem wzdłuż całego grzbietu i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki płuczemy i dokładnie osuszamy.

Na głębokiej patelni roztapiamy połowę masła, wkładamy krewetki, smażymy minutę z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Mieszamy i dosmażamy ze wszystkich stron, aż staną się różowe. Następnie dodajemy przygotowane czerwonego pesto, podgrzewamy, mieszamy, zestawiamy z ognia i trzymamy w cieple. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy makaron,gotujemy al dente, odsączamy. Makaron przekładamy na patelnię z krewetkami, dodajemy resztę masła, mieszamy, aż sos pokryje wstążki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy listkami bazylii.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply