Tartaletki z budyniem i malinami

Tartaletki z budyniem i malinami (wersja na Thermomix)

Pyszne kruche ciasto połączone z delikatną masą budyniową i malinami z własnego ogródka. Najlepszy deser na letnie popołudnie z filiżanką kawy. Podstawowy przepis na kruche ciasto jakie posiadamy z tą różnicą, że ja najczęściej do ciasta kruchego wykorzystuję mąkę krupczatkę. Ciasto jest wtedy miękkie i bardziej kruche niż z tradycyjnej mąki. Może być jednak problem, gdy chcemy takie ciasto po upieczeniu przed dekoracją wyjąć z formy.

Składniki na ciasto

  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, lub ekstrakt waniliowy
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na masę

  • 1 budyń waniliowy na 750 ml mleka
  • 550 ml mleka
  • łyżka czubata masła

Sposób przygotowania w Thermomix:

  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać masło, mąkę, jajko i sól, wymieszać 30 s/obr. 5. Ciasto wyłożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 20 min.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  3. Ciasto podzielić na równe części, w zależności od wielkości foremek. przy większych na 8 części (Mi wystarczyło na 12 foremek o średnicy mniej więcej 10 cm), wyłożyć nim foremki, wyrównać i utworzyć brzegi na wysokość foremek. Ciasto ponakłuwać równomiernie widelcem.
  4. Piec 13-15 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do lekkiego ostudzenia.
  5. Przy foremkach silikonowych ciasto od spodu będzie mniej wypieczone niż przy blaszanych.
  6. W trakcie pieczenia tartaletek gotujemy budyń. Jeszcze póki jest gorący po zdjęciu z kuchenki dodajemy do niego masło i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą by nie zrobił nam się kożuch z wierzchu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  7. Nakładamy masę budyniową na tartaletki i dekorujemy malinami lub innymi owocami sezonowymi. 
  8. Jeżeli przygotowujemy babeczki dużo wcześniej możemy na owoce wylać glazurę do owoców, którą przygotowuje się na bazie wody lub posmarować je tężejącą galaretką.
  9. Można udekorować listkami mięty

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz