Tort banoffee z kajmakiem i bananami

Pyszny, słodki i kaloryczny tort – taki akurat na chłodny wieczór przy kominku z kubkiem gorącej kawy lub kieliszkiem likieru. Nie da się go zjeść więcej niż jeden kawałek, ale jak już posmakujemy – zgodnie stwierdzimy, że warto zrobić. Przepis na tort zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com 

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na masę

  • 500 g mascarpone (schłodzonego)
  • 400 g masy krówkowej – kajmaku
  • 3 banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

Dodatkowo potrzebujemy:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • śmietanka 30%
  • cukier waliniowy
  • amaretto lub herbata korzenna

Oddzielamy żółtka od białek, jajka najlepiej jak będą w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy mikserem białka ze szczyptą soli, przez około 2 minuty, aż będą sztywne. Następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając przez około 7 minut. Gy białka będą już sztywne i błyszczące.Na tych samych obrotach dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąkę wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. Można ubijać mikserem na małych obrotach lub wymieszać łyżką.

W czasie gdy ubijamy biszkopt przygotowujemy dużą tortownicę, wykładamy tylko dno papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik o 170’C. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy około 35 minut. Ja musiałam wydłużyć czas pieczenia o około 15 minut. Wszystko zależy od tego jaką mamy blaszkę i piekarnik. Ja piekłam na grzałce góra-dół do suchego patyczka.
Po upieczeniu energicznie rzuciłam blaszkę na blat, obróciłam do góry nogami i dałam biszkoptowi ostygnąć. Następnie odwracamy tortownicę, okrawamy krawędź nożem i delikatnie zdejmujemy obręcz. Ostudzony biszkopt dzielimy na trzy równe blaty. 

Mascarpone włożyć do misy miksera, dodać kajmak i ubijać przez ok. 3 minuty aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości. Krem rozdzielić na 2 porcje, na 2 blaty.

Układanie kolejnych warstw:

Pierwszy blat tortu nasączamy amaretto lekko rozcieńczonym wodą. Jeżeli tort ma być dla dzieci można nasączyć herbatą korzenną lub wodą z cytryną. Wykładamy na tort część z pierwszej porcji masy kajmakowej, na to układamy pokrojone w plasterki i skropione sokiem z cytryny banany. Plasterki układamy jeden obok drugiego i przykrywamy resztą naszej masy kajmakowej. Na to kładziemy kolejny blat biszkoptowy, ponownie nasączamy. Wykładamy najpierw cały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki a następnie drugą cześć kremu kajmakowego.

Na tak przygotowane warstwy kładziemy 3 blat biszkoptowy, który również nasączamy. Ubijamy śmietanką z dodatkiem cukru waniliowego na sztywno i rozsmarowujemy na całym torcie – górny blat i boki. Dodatkowo boki posypujemy startą na grubych oczkach gorzką czekoladą, ja również posypałam nią górny blat. Gorzka czekolada dobrze równoważy słodki smak masy kajmakowej. 

Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, wtedy też masa kajmakowa bardziej się usztywni.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Natalia Labus says:

    Witam,
    Jaki rozmiar tortownicy?
    Pozdrawiam 🙂

    1. zazwyczaj używam tortownicy ok. 24 cm 🙂

Dodaj komentarz