Tort Orzechowy

Pyszny o mocnym smaku orzechów włoskich, z jabłkami, bitą śmietaną i pyszną polewą kakaową. Szybko się robi i przede wszystkim każdemu smakuje, przynajmniej tak jest u mnie. Wiele lat temu robiła wersje z masą budyniową, tym razem wypróbowałam w połączeniu z bitą śmietaną. Każda wersja wyśmienita. Przepis na biszkopt od kogoś dostałam i korzystam z tej właśnie wersji z przed lat.

Biszkopt orzechowy

  • 5 jaj
  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie jak tradycyjny biszkopt. Do ubitych mikserem na sztywno białek dodawać stopniowo cukier, potem na wolniejszych obrotach dodawać żółtka, zmielone orzechy i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. W okrągłej blaszce wyłożyć tylko spód papierem do pieczenia. Wylewamy na to ciasto i pieczemy w temp. ok 180’C 30 minut – do suchego patyczka. Ciasto biszkoptowe spokojnie można upiec dzień wcześniej i zostawić w blaszce przykryte ręczniczkiem bawełnianym. Biszkopt nie jest suchy, więc nie trzeba niczym nasączać.

Masa jabłkowa

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka owocowa

Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach i wykładamy do głębokiej patelni. Dodajemy łyżkę masła i dusimy na małym ogniu do miękkości. Do tego wsypujemy galaretkę szybko mieszamy całość do jej rozpuszczenia.

Bita śmietana

  • 400 ml. śmietanki 30%
  • cukier puder

Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru do samku. Dobrze jest ją usztywnić by się nie lała na torcie, śmietanfix lub 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wrzątku.

Układanie:

Biszkopt przekrajamy na pół, wykładamy spód na tortownicy, na to wystudzoną masę z jabłek i na nią 1/2 masy z bitej śmietany. Drugi blat biszkoptowy, pozostała bita śmietana i dekoracja.

Ja wykorzystałam moją ulubioną polewę czekoladową – znajdziecie ją np. w przepisie na szybkie ciasto czekoladowe oraz np. posypkę orzechową z poprzedniego wpisu

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply