Tort sułtański

Tort sułtański

Gdy byłam na etapie robienia kremu chałwowego, miałam lekkie wątpliwości, czy ten tort będzie smakował – zwłaszcza dzieciom. Nie do końca byłam do niego przekonana a okazało się, że został zjedzony do ostatniego okruszka. Smakował bardzo dorosłym a dzieci ustawiały się po dokładkę… To chyba najlepsza rekomendacja, kiedy na drugi dzień nie pozostanie nawet jeden maleńki kawałek do kawy…

Przepis ze strony mojewypieki.com. Wydaje się pracochłonny ale naprawdę warto, szczególnie, jak przy jedzeniu słyszy się same komplementy na temat smaku.

Składniki:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Beza kawowa

  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody

Krem chałwowy

  • 500 g mascarpone
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 50 chałwy waniliowej
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo potrzebujemy

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek wiśni w syropie lub spirytusie (lub dowolny kwaśny dżem, konfitura)
  • 200 ml HERBATY KORZENNEJ + 4 łyżki rumu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Biszkopt – dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być gęsta i sztywna. Dodawać po jednym żółtku (7 sztuk) cały czas ubijając po każdym dodanym. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty.  
  3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodawać po 1/3 otrzymanej mieszanki do ubitych jajek za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub bardzo wolno miksować mikserem. Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika.   Piec przez 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na blat. Całkowicie ostudzić, następnie przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji boków.  
  4. Beza – piekarnik nagrzać do 140 stopni C. Białka wlać do miski, dodać małą szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez minimum 2 minuty. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.
  5. Wyłożyć na spód formy 24 cm wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zdjąć z papieru podcinając bezę nożem. Zachować okruszki.  
  6. Krem chałwowy  – ubić mascarpone z cukrem waniliowym do potrojenia objętości (ok. 2 minuty). Dodać rozkruszoną chałwę i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, dodać do kremu, będzie bardziej sztywny. Wstawić do lodówki.   

Układanie

Przygotować herbatę korzenną i całkowicie ostudzić. Wymieszać z rumem jeśli go używamy. Pierwszy dolny blat położyć na paterze, posypać przez sitko łyżeczką kawy, skropić połową nasączenia, wyłożyć wiśnie oraz połowę kremu chałwowego (2 łyżki zostawić na boki). Położyć drugi krążek, znów posypać kawą, nasączyć, rozsmarować resztę kremu chałwowego. Na wierzch położyć bezę, boki posmarować resztą kremu, obłożyć okruszkami biszkoptu i bezy. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.   Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze zrobić sobie go dzień wcześniej.

Dodaj komentarz