Tradycyjne racuchy drożdżowe
Drobne wypieki, Jedzenie

Tradycyjne racuchy drożdżowe + wersja na TM

Tradycyjne racuchy drożdżowe, puszyste i delikatne i co najważniejsze smażone w małej ilości tłuszczu. Przepis znaleziony przypadkowo na stronie aniagotuje.pl i przerobiony na wersję w TM.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka jajek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Zaczyn: do miski dajemy kilka łyżek ciepłego mleka, drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wszystkie składniki na zaczyn dobrze mieszamy, przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciepłe i miejsce na 20 minut. Teraz kiedy ani w domu ani na dworze nie jest ciepło, można miskę z zaczynem dać do piekarnika i nastawić go na 40’C. Drugi sposób to nalewamy gorącej wody do większej miski tak 2-3 cm i wstawiamy do niej naszą miskę z zaczynem, Ciepło idzie od spodu o całej misce. Zaczyn powinien po tym czasie ładnie się spienić i urosnąć.

Do gotowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, resztę mleka, pozostałą mąkę oraz sól. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy mikserem – końcówką do ciast drożdżowych lub ręcznie. Ciasto będzie cały czas klejące, po około 20 minutach w ciepłym miejscu powinno podwoić swoją objętość.

Wersja na Thermomix:

  1. Do naczynia miskującego wlewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże. Podgrzewamy 2min/37’C/obroty 2.
  2. Dodajemy mąkę, żółtka, sól i wyrabiamy 2 min 30 s/Interwał.
  3. Ciasto pozostawiamy w naczyniu do wyrośnięcia na ok. 30 minut aż podwoi swoją objętość.

Smażenie:

Racuchy smażymy na dużej patelni, którą smarujemy lekko olejem, może być rzepakowy, kokosowy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta (racuchy jeszcze urosną w trakcie smażenia) i smażymy średnio po 2 minuty z każdej ze stron. Układamy na talerzu i w zależności od preferencji posypujemy cukrem pudrem, podajemy z musem owocowym, polane sosem.

You may also like...

Dodaj komentarz