Wiejski placek z jabłkami

Wiejski placek z jabłkami + wersja na TM

Torta di mele rustica – bo tak nazywa się po włosku ciasto, które Wam dzisiaj polecę. Za oknem nadal zimno i śnieżno, więc z chęcią sięgamy po ciasta najlepsze do zjedzenia na ciepło. Słodkie aromatyczne połówki jabłek upieczone na ucieranym cieście. Przepis znalazłam w książce, którą kupiłam już bardzo dawno temu – Kuchnia Włoska. Ciasto jest pysznie lekko cytrynowe, babkowe i jednocześnie wilgotne.

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru kryształu
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 250 g mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 średnich jabłek

Pozostałe składniki:

  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 2 łyżki stołowe dżemu morelowego lub cukier puder do posypania po upieczeniu
  • masło i mąka do wysmarowania i posypania tortownicy

Wykonanie w TM

  1. Ciasto robi się bardzo szybko, więc najlepiej najpierw przygotować sobie jabłka. Kroimy na połówki, wydrążamy środek i obieramy. Na wierzchu nacinamy paseczki lub kratkę. Ja wykorzystałam do tego przyrząd do krojenia jajek w plastry z Tupperware.
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki możemy posmarować masłem i posypać mąką.
  3. Włączamy piekarnik na 180’C.
  4. Do misy miksera wkładamy kolejno wszystkie składniki na ciasto, ustawiamy na 30 s/obr.6.
  5. Masa będzie dosyć gęsta, więc wyjmujemy ja silikonową łopatką i rozsmarowujemy na blaszce.
  6. Na wyłożoną masę wykładamy jabłka nacięciami do góry, możemy je dodatkowo posmarować dżemem morelowym.
  7. Pieczemy 40 – 45 minut lub do suchego patyczka
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz